Magyar Boulder Eredmények 2013-ban - Zia felhő & Boulder

Az internetes médiában egyre többször kerül elő a mászó sport. A tavalyi év végén a semmiből tűnt fel egy internetes szavazás: „Az év hegymászója” néven futó szimpátia verseny híre futótűzként terjedt a közösség berkeiben, majd a laikusok, internetes magazinok körében is. Ez mindenképpen pozitív dolog, még akkor is ha az anyukám is jelölhetett/szavazhatott. Lényeg a lényegben, nagy visszhangja volt a dolognak, televíziós és rádiós meghívások és beszélgetések a díjazottakkal (Babcsán Gábor a DigiSport és Kossuth Rádió műsorában). Azonban a sportmászás és a boulder kategóriával ismét kevesen törődtek utána (bár készült egy tisztességes portré Izer Bálintról), az átlag polgárnak nyilván érdekesebb egy 8 ezres meghódításának a története, kit érdekel, hogy egy Schmidt Tamás a földtől 2 méter magasan fejjel lefelé lóg…

tamáska.jpg                                      (Farkas Tamás - Seher 7C)

Kicsit összegzem a 2013-as év kiemelkedő teljesítményeit, természetesen a teljesség igénye nélkül (így is 42db 8A vagy nehezebb magyar megmászást számoltam össze). Egyből azzal kezdeném: a magyar él mezőny igen sokat fejlődött és bővült az utóbbi években. A lenti lista biztosan hosszabb lehetne, ezt javarészt a költségvetés, a munkaórák és a szabadság aránya, sérülések stb. befolyásolják, de mindenképpen többen maradnak most ki az írásból, akik egyébként teljesítményükkel az utóbbi években kiemelkedőt alkottak. Ez egy ilyen világ, mindig formálódik a mezőny, nem lehet folyton a csúcson maradni. Vannak azonban, akiknek ez még is sikerül:

Farkas Tamással kezdeném a sort, aki ’94-es születésével az egyik legfiatalabb a keménymagból, mégis rengetegen ismerik a nevét. Ezt elképesztő produktivitása eredményezi, volt már Magyar Bajnok, mászott 8c nehézségű köteles utat és on-sightolt 8a-t, ami pedig a boulderezést illeti több 8A első megmászás köthető a nevéhez. Tavaly érettségizett és felvételizett sikerrel, kezdte meg a felsőoktatási tanulmányait. Ő nyerte a 4Bakancs „Az év hegymászója” fiatal-tehetség díját. Nem véletlenül, érdemes nyomon követni a tevékenységét a továbbiakban is.

zoli.jpg                                             (Komjáti Zoltán - Hale Bopp 7C+)

Komjáti Zoltán neve sem szabad, hogy idegen legyen ha boulderezésről vagy akár sportmászásról van szó. Zoli 2013-ban 12db (!!!) 8A vagy ennél nehezebb boulder tetejére állhatott fel. Svájci megmászásairól ITT lehet megnézni a videót, illetve NEM SOKÁRA a másik kiruccanásáról is publikálja a beszámolóját, addig is CSEKKOLJÁTOK, ahogy végigszalad a 20 mozdulatos plafonon, a Kávéfőzőn (8A).

patkány.jpg                                                       (Schmidt Tamás - Az Utolsó Mohikán 7C+)

„Bunch of Classics and other Shit” a címe az első (?) magyar mászó filmnek, melyet Nagy Ferdinánd készített 25 napos Zillertalban eltöltött túrájukról Schmidt „Patkány” Tamással. Nándi a másik magyar mászó, aki 10db 8A vagy nehezebb bouldert tolt le 2013-ban. Farkas Tamáshoz hasonlóan nála is ki kell emelni a pioneer tevékenységét, rengeteg új boulder megnyitója vagy első ismétlője. Érdemes nyomon követni a nem rég felpörgött média birodalmát, a „7C+ Media” minőségi videóit. Ha pedig már megpendítettem a pioneer dolgot, semmi képpen sem lehet kihagyni a listáról Schmidt Tamást, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, Patkányt. 2013-ban ugyan ujj sérüléssel küzdött, de így is masszívan hozzá járult a sportág fejlődéséhez. Ő a mi Dave Grahamünk gyakorlatilag.

Ha felmerül a megválaszolhatatlan kérdés: „Ki a legkeményebb magyar mászó?” Zupán Tamás neve fixen ott lesz a listán. Zupi első és eddig egyetlen magyarként mászott 8B és 8B+ fokozatot, és több egy kezest húz, mint ahány audi megfordul a busz sávban a blahán. Ő nyerte a 4bakancs szavazás boulder kategóriáját, és a listáján még vagy egy tucat hardcore boulder vár megmászásra, olyan is, mint például a 8C fokozatra belőtt In Search of Time Lost, melyet Daniel Woods mászott meg elsőként és azóta (2008) csak ketten voltak képesek ismételni.

zupi.jpg                                                          (Zupán Tamás - Back To The Crimp 8B)

Ezek a srácok nagyban hozzájárulnak a sport fejlődéséhez, teljesítményükkel sokakat inspirálnak, emelik a lécet. Többüket kisebb-nagyobb szponzorációval is támogatják már tavaly óta, ami rengeteget lendít az eredményességen. Érdemes nyomon követni az eseményeket, mert úgy tűnik a következő évek rengeteg  izgalmat tartogatnak a boulderezés terén.

nándi.jpg                      (Nagy Ferdinánd - A Szikkadtság Foka 8B? Project)

És akkor következzen egy (nem teljes?) lista, a 2013-as év 8A vagy nehezebb megmászásaival:

Zupán Tamás:
Dr. Best Plus / 8A – Zillertal
No Liberty / 8A – Magic Wood
Kombájn / 8A+ - Remete-Barlang (FA) *
Incubator / 8B – Zillertal
Deep Throat / 8B – Magic Wood
The Power of Goodbye / 8B – Maltatal
Back to the Crimp / 8B – Kis-Gerecse (FA)*
Anam Cara / 8B+ - Silvretta

Komjáti Zoltán:
Unknown / 8A – Spitz
Free For All / 8A – Magic Wood
Astronautenfieber / 8A – Magic Wood
Foxy Lady / 8A – Magic Wood
Octopussy / 8A – Magic Wood
Tricky / 8A – Chironico
La Pilier / 8A – Chironico
Le Vent Nous Portera / 8A – Chironico
Electric Avenue / 8A – Remete-Barlang
Kávéfőző / 8A – Remete-Barlang
Jack’s Broken Heart / 8A+ - Magic Wood
Sámson / 8A+ - Remete-Barlang

Nagy Ferdinánd:
Unknown / 8A – Spitz
Krötenstecker SD / 8A – Spitz
Rücsökmátrix / 8A – Pákozd
Black Beauty / 8A – Zillertal
Wenn Kuadreck Butter War / 8A – Zillertal
Trommelfeuer aus der Schwanzkanone / 8A – Zillertal
Unbekannt / 8A – Zillertal
Electric Avenue / 8A – Remete-Barlang
Kávéfőző / 8A – Remete-Barlang
Spirit / 8A+ - Zillertal

Farkas Tamás:
Electric Avenue / 8A – Remete-Barlang
Scarabeo / 8A – Spitz
Nairobi SD / 8A+ - Spitz

Schmidt Tamás:
Rücsökmátrix / 8A – Pákozd (FA)*
Burning Knee LOW / 8A – Zillertal
Black Beauty / 8A – Zillertal
Trommelfeuer aus der Schwanzkanone / 8A – Zillertal

Simon Bence:
Unknown / 8A – Spitz
Weekly Pussy Dose / 8A – Spitz

Ágh István:
Twisted Moonlight / 8A – Felbertal

Balogh Zsolt:
Tricky / 8A – Chironico

Csanádi Bence:
Sámson / 8A+ - Remete-Barlang

* - Az FA annyit tesz, mint First Ascent, azaz első megmászás.

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr625787816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Babcsán 2014.01.29. 13:10:06

Egyetértek a szerzővel és néhány megjegyzést hozzáfűzök a dologhoz. Sajnos a "nagy" médiák egyáltalán nem hozzáértő sportszakmai médiák, sehol a világon, nálunk különösképpen nem. Az információ eladhatósága vezérli, nem a speciális értékek.Ezért van az hogy egy nyolcezres megmászása nagy hír, a klasszikus alpinizmus kis hír,a boulderezés meg alig hír a nagyközönségnek.Aztán az is számít, hogy az alpesi országokban több százezren gyakorolják az alpinizmust, míg a boulderezt nagyságrendekkel kevesebben, de pl. a techno mászást még ennél kevesebben.Ez önmagában semmit sem jelent a műfajok értékéről, csak tény. Lesták Erzsi biztosan messze megelőzött mindenkit a média megjelenések tekintetében, de ez nem baj, hiszen egy nyolcezres érdekli legjobban az embereket, mert erősen megtestesíti magát a 'HEGYMÁSZÁST" Mikor 24 éve megmásztam a Kőkapun a Fekete Mágiát, az ország első 7c boulderét, ez akkor se volt hír,- és ma sem az, sajnos... Tenni kell ellene! Gratulálok a fejen lefelé függő fiúknak!
süti beállítások módosítása