Király Nóra interjú - Zia felhő & Boulder

Király Nóra interjú

2010.01.24. 11:05

Kis szünet után újra jelentkezünk interjú sorozatunkal. Ez alkalommal a szemtelenül fiatal, és csinos Király Norcit kérdeztem több mint 10 éves mászó múltjáról, és jövőbeli terveiről.

Mikor és hogyan kezdtél el mászni?
Még elsős koromban, Törpe invitálására mentem el kipróbálni (oviban csoport társam, elsőben osztálytársam volt, aztán most a gimnáziumban megint az osztálytársam), mert még ovis korunkban, a Pillangó parkban együtt másztunk fára. De mikor elköltöztünk Tahiba 11 éve, akkor abbahagytam kb. 3 évre a mászást.

A mászás az első számodra az életben?
Inkább az életem egyik fele, de semmiképpen nem tudnám elképzelni nélküle az életem.

Mennyi időd jut az edzésekre az iskola mellett? Hol edzel?
Ez az idei év most elég kemény az érettségi miatt, de megpróbálom összeszedni magam és valahogy mindkettőt komolyan csinálni. Legtöbbet az Everest Gym-be járok, néha a Boulder clubba is, meg a Népligetben a Fradiba futni.

Boulder/nehézségi/speed?
A bouldert és a nehézségit szeretem a legjobban, de nehézségire edzek a legtöbbet. Speedben csak nagyon ritkán indulok, ha épp olyan kedvem van, de azt nem nekem találták ki.

Mik a legértékesebbnek tartott versenyzői eredményeid?
Nem az eredmények a legértékesebbek számomra, hanem az, hogy valami olyat csinálok, amit szeretek és ráadásul egy csomó ismerősöm is lett a világon. Néhány jó barát akikre számíthatok.

A mászás mellett jut másra is időd (sport, hobbi)?
A mászás mellett kiegészítésként futok, ez inkább hobbi. Jó a társaság, és még hasznos is. :)

Van példaképed, aki inspirálóan hat rád?
Külön egy ember nincs, engem mindig azok motiválnak, akikkel éppen mászok - főképp a fiúk. :)

Volt már komolyabb sérülésed?
Most volt nemrég az az agyrázkódás (Ujjerő boulder verseny / selejtező). Meg még pár éve egy igen kellemetlen húzódás a hátamban, amitől úgy fájt a derekam, hogy még menni is nehéz volt. A legrosszabb az egészben, hogy ez az egész egy imsti edzőtábor alatt történt, ahol így nem igazán tudtam edzeni és hazafelé a 8 órás autóút is elég kellemetlen volt.

Mi a véleményed a hazai női mezőnyről? Melyik hazai verseny tetszett a 2009-es szezonban a legjobban?
Nagyon jó lenne, ha minél több női induló lenne itthon a versenyeken. A hazai versenyek közül inkább a boulder versenyeket szeretem. Sokkal jobb a hangulatuk és általában népesebb a női mezőny is, mint a nehézségieken. Idén a tatabányai verseny volt szerintem a legjobb, végre nem a szokásos fogások voltak, hanem olyanok, mint Serre Chevalier-ben. Nagyon élveztem!

Mik a további céljaid a mászásban (uticél, szikla, projektek)?
Szeretném folytatni ameddig csak lehet, idén pedig szeretnék kimenni Franciaországba és ott tölteni a nyarat, sokat mászni és megismerni új embereket. Nagyon szeretem Briancon környékét. Bár még nem voltam máshol Franciaországban :( Projektek? Nem igazán...

További eredményes mászást kívánok neked, és egy képanyagban gazdag bejegyzést az idei franciaországi nyaralásodról nekünk! ;)
Köszönöm az interjút!

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr271687061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csbence 2010.01.24. 15:33:35

Jó-jó, csak elég szűkös lett, több kérdéssel is lehetett volna ostromolni :)

SupaCow · http://magnezia.blog.hu 2010.01.24. 21:31:52

pont megfelelő a hossza így vasárnap esétre : )

még Nóris képek itt
magnezia.blog.hu/2009/11/01/ujjero_eredmenyek_kepek_rovid_beszamolo

famouskid 2010.01.25. 09:13:32

@Eyeless: akkor itt a lehetőség, hogy kérdezzetek tőle kommentben!

csbence 2010.01.25. 13:00:44

Engem leginkább az érdekelne, milyen egy külföldi/nemzetközi verseny egy magyarhoz viszonyítva. Jó bőségesen :)Előnyök, hátrányok, különbségek, hasonlóságok, hangulat, utak, utazás. Minden, ami ezt a témát akár súrolja is. Előre is köszönöm a választ :) Esetleg a magyar sportmászás jövőjéről alkotott szubjektív vélemény :D

Joska_koma 2010.01.25. 17:23:16

Én meg arra lennék kíváncsi, hogy a lányok másképpen edzenek-e a mászásra, mint a fiúk. Például csinálják-e a durva erőedzéseket, vagy csak bouldereznek és a technikát csiszolják. És egyáltalán, mit csinál másképpen egy női mászó, egy férfihoz képest?

Király Nóra 2010.01.25. 22:23:35

Hát ez nem egyszerű.. Hogy milyen egy külföldi/nemzetközi verseny? Franciaországban (Serre Chavalier-ben és L'Argentiere-ben)például hihetetlen tömeg gyülik össze a versenyeken, a kemping, ahol mi laktunk szinte teljesen kiürült, mert mindenki ott volt, de persze a döntők nem ingyenesek. (Bár ez már a legtöbb versenyen így van.) De megéri, mert olyan showt csináltak az volt minden DJ, afrikai énekesek, reflektorok, világító fogások...és rengeteg tüzijáték..meg Manu Romain a völgyből:) . És a legjobb az ilyen versenyeken(pl. TAB), hogy akár együtt boulderezhetsz a legnagyobbakkal és mindenki barátságos,kedves,drukkolnak neked, és bármerre mész összefutsz velük a szikánál vagy a boltban, mindenhol ismerős mászó arcok vannak. Ausztriában és Németországban általában elég nagy a fegyelem: nincs nagyon csúszás, a bírók mindig figyelnek és nagyon szigorúak. De ez csak az én véleményem..
Még az aviles-i vb-n volt olyan, hogy reggel 8.00 és 9.00 között be kellett menni az izolációba és, csak valamikor késő délután kerültünk sorra. Na az elég fárasztó..de a második nap már sokkal felkészültebbek voltunk, vittünk egy pár takarót és aludtunk egy pár órát:). Bár éhen nem haltunk volna, mert volt egy csomó minden az izolációban: gyümölcs,csoki,víz,energia ital,cola...stb.

Király Nóra 2010.01.25. 22:41:34

Lényegében nem hiszem, hogy másképp edzenének a lányok, szerintem ugyanúgy szükségesek az erőedzések. A mennyiségben lehet különbség..
Nem igazán tudom, hogy mi a különbség a női és a férfi mászók között..szerintem egy nők mindig próbálják megtalálni azt a megoldást, amihez a legkevesebb erő kell, többet technikáznak.
Székely Andival beszélgettem már ilyesmiről és arra jutottunk, hogy a lányok például csómószor fellépnek egészen magasra, hogy kevesebbet kelljen tartani karból!! Takarékoskodunk :)

Koppánynak: 1.szabály: mindig sarkazz, ha lehet!!! :D

Joska_koma 2010.01.26. 01:56:06

@Király Nóra: Köszönöm a választ. Kíváncsi lennék rá, hogy te például hogyan szoktál erősíteni? Miből, hányszor, mennyit?

csbence 2010.01.26. 13:27:19

@Király Nóra: Detto köszönöm a válaszod, érdekes dolgok ezek :) Jó hallani, hogy a "nagy" arcok is rendesek, közvetlenek :)

izerb 2010.02.01. 22:01:43

@Joska_koma: Szegény Norci a kezét nyújtja és a karját kéritek...?? :) Egy élsportoló sosem publikálja pontosan az edzéstervét...nehogy még a végén megszaporodjanak a Patxik...
süti beállítások módosítása