Faltól-falig - egy sportbaleset története - Zia felhő & Boulder

Pár perce esett be a levelek közé.

Forrás: das.hu
thx to: Matyi

A nyár közeledtével egyre többen kapnak kedvet az extrém sportokhoz, mégis sokan nem tudják, hogy a felelősség és a veszélyviselés kire hárul, ezért ezt a kérdést most megválaszoljuk.


A (mű-)falmászás régóta ismert sport. A falmászók által használt technikai felszerelés és maga a műfal is sokat fejlődött a sportág kezdetei óta. A modern biztosítóeszközök és a szakképzett személyzet támogatása elérhetővé tette ezt a szabadidős tevékenységet a szélesebb közönség számára. A falmászás növekvő vonzereje ellenére veszélyes sport maradt, nemcsak a szó hétköznapi, hanem jogi értelmében is. A most ismertetni kívánt jogeset rámutat arra, hogy a felelősség, a veszélyviselés nemcsak a sportolóra hárul, ha baleset történik a pályán.

András egy hétvégén barátaival együtt felkeresett egy hazai sportlétesítményt. Andrásnak és barátainak volt már gyakorlata a falmászásban, ezért gondosan leellenőrizték eszközeiket a mászás előtt. Andrásnak jól ment a mászás aznap, éppen felért a legmagasabb fal tetejére egy negatív falrészhez, amikor érezte, hogy biztosítókötele elenged és karabinere felszalad a plafonig. András biztosítás nélkül, a puszta erejére támaszkodva "lógott" a magasban. Eközben a létesítményt üzemeltető vállalkozás alkalmazottai közül senki nem tartózkodott a teremben, sporttársai próbáltak meg a segítségére lenni. A fal tövében, illetve mellett sem szivacs, sem más mentőeszköz nem állt rendelkezésre, és mire egy másik mászó a segítségére siethetett volna, András lezuhant a falról. Eszméletlenül szállították kórházba, súlyos traumatikus sérülésekkel. András csodával határos módon maradandó egészségkárosodás nélkül felépült a balesetből. A gyógyulás azonban fájdalmas volt és anyagi áldozatot követelt, ezért András kártérítést kért az üzemeltetőtől.

A mászófalat és a sportlétesítményt üzemeletető vállalkozás elhárította felelősségét és ezzel András kárigényét. Érvelése szerint a falmászás extrém sport, fokozott veszéllyel járó tevékenység. A falmászó sportoló fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, ennek tudatában is van, ezért neki kell fokozottan ügyelnie a felszerelésére, a szabályok betartására és testi épségére. Az üzemeltető kétségbe vonta, hogy András egyáltalán jogszerűen tartózkodott-e a teremben, majd arra hivatkozott, hogy a karabiner csak abban az esetben akadhatott ki, ha eleve rosszul rögzítették.
A bírósági eljárás során kiderült, hogy valóban nem ügyelt senki a mászókra (a sporttársaikon kívül), semmilyen tervet nem dolgoztak ki egy vészhelyzetre vagy balesetre, mentőeszközök nem álltak rendelkezésre, a személyzet egy része pedig szakképzetlen és gyakorlatlan a falmászást illetően. Az üzemeltető pedig még ki is zárta a szerződési feltételeiben a saját kártérítési felelősségét egy esetleges balesetért.

Az elsőfokú bíróság még csak azt állapította meg, hogy az üzemeltető semmi esetre sem zárhatja ki előre a saját kártérítési felelősségét az általa fenntartott mászólétesítményekkel kapcsolatosan, az ezzel ellentétes szerződési feltétel semmis. Érdemes erre felhívni a figyelmet, mivel a mai napig számos vállalkozás előszeretettel próbál így kibújni a felelősség alól. A másodfokú bíróság ennél is továbbment, amikor leszögezte, hogy nemcsak a falmászó sportoló tevékenysége jár fokozott veszéllyel, hanem ilyennek tekintendő a fal fenntartása, üzemeltetése is. Ennek alapvetően az az oka, hogy ennél a tevékenységnél nagyon fontos a használt felszerelés kifogástalan állapota, rendszeres ellenőrzése és karbantartása, mivel aránylag kis hiba is aránytalanul nagy kárt vagy hátrányt okozhat. A döntés nyomán a műfalakat üzemeltető vállalkozások tevékenysége a jövőben szigorúbb megítélés alá fog esni, ha egy-egy baleset kapcsán a felelősség kérdését kell vizsgálni. A másodfokon eljárt bíróság rámutatott, hogy alapvető mulasztások sora vezethetett oda, hogy András leessen a falról, ami akár az életébe is kerülhetett volna. Bármilyen erős is a kötél és gondos az előzetes ellenőrzés, mindig fennáll a veszélye, hogy akár a mászó, akár az őt biztosító személy hibázik, az anyag elfárad vagy más veszélyhelyzet adódik, ezért az üzemeltetőnek fel kell készülnie a balesetek megelőzésére, következményeik enyhítésére és a segítségnyújtás előzetes megszervezésére. Ha ezeket elmulasztják, kártérítő felelősséggel tartoznak a balesetet elszenvedő sportoló felé.


Andrásnak óriási szerencséje volt a történetben, könnyen lebénulhatott vagy meg is halhatott volna az eséstől. Akkor pedig már semmilyen pénzbeli kártérítés nem kompenzálja a veszteséget. A falmászás nem az egyetlen veszélyes tömegessé váló szabadidős sport. A bíróságok által lefektetett elvek más sportágakra is figyelembe vehetők, ezért a jogesetből levonható tanulságok más sportbaleseteknél is alkalmazhatók. András története óvatosságra és körültekintésre kell, hogy intsen minden falmászót és üzemeltetőt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr852044638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lále 2010.05.31. 14:28:50

"Andrásnak jól ment a mászás aznap, éppen felért a legmagasabb fal tetejére egy negatív falrészhez, amikor érezte, hogy biztosítókötele elenged és karabinere felszalad a plafonig." Szóval felsőzött és valami oknál fogva a karcsi elvált a beülőtől vagy forditba?
Viszont ha igy történt véleményem szerint kizárólag András hibája és nemtom hogyan lehet nem az ha feltételezzük hogy az alábbi állitás igaz: "Andrásnak és barátainak volt már gyakorlata a falmászásban, ezért gondosan leellenőrizték eszközeiket a mászás előtt."
A mászás nem egy veszélyes sport ha az ember betartja a szabályokat...ha nem tartja be és figyelmetlen akkor az szokott történni hogy hibázik...és mászás során kis hiba is komoly következményekkel járhat.
Szóval akármennyire is jól megy a dolog semmit ne rutinból csináljunk és inkább 2x ellenőrizzük a dolgot mint egyszer sem.

lyalos 2010.05.31. 14:33:50

azert szivacs tenyleg lehetne a fal alatt! ha valaki hibazik azert ne csak a linoleum tompitson.

lále 2010.05.31. 14:39:56

@lyalos: Ahol köteles nagy falak vannak amik 15-18m magasak oda minek szivacs?...
azért van a kötél hogyha az ember hibázik akkor megfogja. Inkább azt kéne szürni hogy a mászóknak meg van e az általános technikai ismeretük ami ahhoz kell hogy ilyen helyen kötéllel másszanak

SupaCow · http://magnezia.blog.hu 2010.05.31. 14:59:36

"amikor érezte, hogy biztosítókötele elenged és karabinere felszalad a plafonig. "

Ezt a részt nem értem. Gondolom top-rope volt, akkor, hogy engedett a kötél, és ha elengedett, hogy került a karabiner a plafonra?

Mászás előtt volt e ellenőrzés, hogy a karabiner és annak köteles rögzítése rendben van e?

Hiányosnak érzem a leírást.

hotmaat 2010.05.31. 15:27:04

Hali

Történetesen ismerem a storyt, mivel egy barátommal történt, és ott voltam.
Itthoni terem, és nem éppen a biztonságáról meg a kulturáltságáról híres, szerintem ebből kitalálható. Én 3 balesetről tudok a helyen,de lehet hogy volt több.
A storyban szereplő srác nevezzük Andrásnak :) egyébként nem volt gyakorlott mászó akkor voltunk 3-4 szer.
Valszeg ott volt a baj, hogy a falmester azt az utasítást adta, hogy a csavaros karcsit másfél (!!) (tudomásom szerint 1/8-ad) fordulattal csavarjuk vissza a teljesen zárttól. Az út ahol a baleset történt, rendelkezik két dobozzal, valszeg amikor András felhúzta magát az első dobozon meglazult a kara a másodiknál meg szerencsétlen módon kinyílt. Nagyon sok véletlennek kell összeállni, de aznap összeállt. András mázlija, hogy 13m-ről esve nem lett nagyobb baja leszámítva egy-két törést 1 műtétet, meg egy 1 éves rehabot. Egyébként mostanság köszöni jól van és aktívan sportol.
Üdv

hotmaat 2010.05.31. 15:30:32

@SupaCow:
Az történt, hogy dobozra felfogás előtt nem volt csutkára húzva a kötél, mert akkor kirántotta volna Andrást a falból, de amikor felfogott a falra be let húzva, ezáltal elment a kötél és a "plafonon" lévő standnál állta meg.

Mászás előtt volt ellenőrzés.

Egyébként a szöveg azért ennyire balga, mert ez egy jogi bla-bla

lále 2010.05.31. 16:55:05

Na már kezd körvonalazódni az esemény.
Csak azt nem értem hogy miért kéne Andrásnak kártéritést kapnia? Vagy egyáltalán miért követeli? Ha kimentetek volna sziklát mászni és top-ropeoltatok volna egy áthajlást a fent leirtak ott is bekövetkezhettek volna.
András örülhet a mázlijának...
Ami meg a csavaros karcsi dolgot illeti azé van rajta tekerő hogy az ember betekerje...mondjon bárki bármit én beszoktam.

instantcapa 2010.05.31. 17:49:29

lyalos-nak 100%-ban igaza van. Ne jöjjön senki sem azzal, hogy minek a szivacs, mert ott van a kötél, ez baromság! Boka/sarok sérülés összejön akár fél méterről is, a mászócipő sem tud sokat tompítani, a kuncsaft pedig nem biztos, hogy megtanulta a biztos landolást. Nem kell messzire menni, Európa számos termében van legalább rekortán lerakva.

Ahhoz a hozzáálláshoz pedig, hogy a sérült, ha sziklára ment volna, akkor is így járt volna, csak gratulálni tudok. Kezdő mászók számára nem pont az lenne a termek lényege, hogy fedett, ellenőrzött helyen, instrukciókkal ellátva, segítő kezek között próbálják ki ezt a tevékenységet?

Felelősség tekintetében: az a minimum lenne, hogy a teremben mászni kívánó személy, a falmester előtt, kvázi vizsgát tesz (csomó kötése, biztosítás, stb.), majd ha a falmester úgy ítéli meg, akkor mászhat a vendég a teremben felügyelet nélkül. Igen, van ahol ez így működik, nem is kell minden évben a mentőt kihívni.

Egy apróság a végére, amikor nekem kötelet adtak a kezembe, akkor még valahogy oda lehetett figyelni a másikra, ha valaki elrontott valamit, szóltak neki és Ő nem is vette zokon. Nem kellett, hogy ismerjék egymást, egyszerűen tekintettel voltak a másikra. Ma már az akkori létszám többszöröse jár sziklákra vagy termekbe s a legalapvetőbb dolgokra sincsenek tekintettel.

Szép nyarat mindenkinek!

lále 2010.05.31. 18:25:28

Voltam pár helyen már mászni Európában és a boulder részt leszámitva nem láttam hogy lett volna szivacs a teremben.

Másodszor ha az ember nem tudja miért kell azt a karabinert betekerni ne kezdjen el mászni.
Én azt mondom mielőtt másra mutogatunk hogy ő a hibás, ami nyilvánvalóan a könnyebbik megoldás először azon kellene eltöprengeni hogy kellően felkészült volt e András hogy másszon?...és értette e hogy mi hogyan működik?
Mert ha neagyisten rosszabbul alakult volna a történet sokat érne hibáztatni a falmastert, a termet, aki eladta a karabinert....Andrásnak már mindegy lenne
Mindenkinek a magáért kell felelősséget vállalnia...a saját tudásáért...

famouskid 2010.05.31. 18:26:14

@hotmaat: Mi az a "doboz" a falon?

hotmaat 2010.05.31. 19:49:04

@lále:

Igen mindenkinek magáért kell felelőséget vállalni, de!:

I. Ha elmész valahova és fizetsz egy kis pénzt azért, hogy szórakozz egy kicsit, akkor szerintem elvárható, hogy odafigyeljenek az emberre, plussz fizettél azért, hogy szolgáltassanak. (általában ezt itthon elfelejtik a szolgáltatók)
II. Ha egy teremben mászol és baj van a minimum,hogy egy szakképzett felmester ott legyen és segítséget nyújtson. Itt egy 17 éves srác volt, aki éppen kiment kajálni a barátaival! Ergó senki nem volt aki a kezdők segítségére siessen, egy másik kezdő kezdett el mászni a srácot menteni.
III. A karabíner nem teljes becsavarását nem mi találtuk ki, hanem a falmester mondta! Indok " ha nagyot esel bele és nincs kicsit visszatekerve annyira befeszül, hogy fogóval se tudjuk kinyitni" Most már tudom, hogy ez baromság!
IV. Ebben az időben jött be, hogy az extrem sportokra nem térít a TB. Andrásnak volt magán biztosítása, azonban ahoz szükség lett volna, hogy a terem aláírja a jegyzőkönyvet, ezt nem tette meg, és elzárkózott minden együttműködéstől. Na ekkor terelődött jogi útra az ügy. Így szerintem érthető a kártérítési per.

Mostani szemmel, és 5 éves folyamatos mászási rutinnal, mostmár tudom, hogy a karát teljesen be kell tekerni, és azt is, hogy olyan helyen, mint az említett terem nem szabad mászni. Azonban egy kezdő nem feltétlenül tudja ezeket ezért is lenne szükség a falmester segítségére.

1 évig jártam Sydneybe a föld 4-ik legnagyobb termébe, ott vizsgázni kellett, mielőtt falhoz engedtek, és folyamatosan volt egy arc, aki mászkált az ügyfelek között és nézte, hogy minden rendben van e. Szerintem ennek valahogy így kéne működnie mindenhol! Spyderben pl sokszor látom, hogy valamelyik falmester folyamatosan a kezdők mellett van amíg nem látja, hogy minden rendben lesz. Tehát azért itthon is látható a jó példa.

SupaCow · http://magnezia.blog.hu 2010.06.01. 15:32:35

@hotmaat: "András" mászik újra, vagy más sportot keresett?

tomika94 2010.06.01. 16:02:48

Bocs de nekem nem esett le, hogy melyik teremben történt? Egyébként meg a teremnek legalább a jegyzőkönyvet ki kellett volna töltenie, de ha jól értelmezem, akkor andrás mindent zsebből fizetett, amibe a műtét került, meg a röntgen meg a többi?

rWolverine 2010.06.04. 08:04:24

Sziasztok!
"és azt is, hogy olyan helyen, mint az említett terem nem szabad mászni."
Mér nem?

SupaCow · http://magnezia.blog.hu 2010.06.04. 08:06:29

Talán a terem állapota miatt, vagy a személyzet hozzáállása miatt.

RustySpoon (törölt) 2010.06.04. 09:15:52

Egy csavaros karabíner csak akkor akadhat ki, ha a mászó, vagy aki bekötötte a kötélbe, nem csavarta be. Ezzel meg is találtuk a baleset felelősét.
Feltételezem András se tanfolyamon, se semmilyen alapvető oktatáson nem vett részt..

Szivacs: 13m-ről 20-50 centi szivacs segített volna? Ugyan már..
Lehet, hogy a bíróságot meg lehetett ezzel vezetni, de a kötéllel mászás lényege, hogy a KÖTÉL fog meg, nem bármi más..

A fal üzemeltetőjét talán annyiban lehet hibáztatni, hogy nem két szembefordított karabínert használ, illetve h egyáltalán karabíner van és nem beülőbe kötés, ami nagyságrendekkel csökkenti a baleset esélyét. Most lehet azzal jönni, hogy nem mindenki tud helyesen megkötni egy pereccsomót.. Erre csak azt tudom mondani, hogy akinek az sem megy, az ne kezdjen el önállóan mászogatni.. menjen tanfolyamra, oktatásra, másszon gyakorlott mászóval, kérjen segítséget! Ez így működik. Úszni sem úgy tanul az ember, hogy beugrik a medencébe oszt' majd lesz valami..

szvsz 2010.06.04. 12:04:30

@hotmaat: "Spyderben pl sokszor látom, hogy valamelyik falmester folyamatosan a kezdők mellett van amíg nem látja, hogy minden rendben lesz."
Amire szukseg is van, a falmester ui. nem kevesszer latja, hogy tapasztalt es jo maszok hanyszor akasztanak melle, nem zarjak be a karabinert, stb. Tobbek kozott ezert, illetve, hogy elkeruljek a karabiner nyelvenek veletlenszeru terheleset, lesz az igeretek szerint hamarosan 2 karabiner a kotelek vegen.

szvsz 2010.06.04. 12:14:49

@rWolverine: durva tulzas azt mondani, hogy ott nem szabad maszni. Ilyen alapon sehol sem szabad es foleg sziklan nem, mert ott kizarolag teged terhel a felelosseg a tudasod es felszerelesed miatt.
Az emlitett hely ugymond teszko gazdasagos, az alacsony arat meg mindenkinek a fantaziajara es tapasztalatara bizom hogy mibol sikerul kihozni.
Mindazonaltal a legdragabb, legbiztosabb hely sem fog megvedeni a sajat hibainktol, pedig a balesetek oka legtobbszor abban rejlik. Nehezen tudom elhinni, hogy a srac karabinere maszas kozben kitekeredett, kinyilt es meg ki is akadt a beulobol -ez nekem mar scifi, ha nem sodrodik a kotel a zaron, ami tipikusan fel-szorito nyolcassal torteno biztositasnal fordul elo, akkor nincs ami visszatekerje a zarat-, de ha igaz akkor ez a ritka elenyeszo szamu esetek egyike.

szvsz 2010.06.04. 12:22:50

@hotmaat: "fogóval se tudjuk kinyitni" Most már tudom, hogy ez baromság!" Nem az. En mar nyitottam karabinert blitz-fogoval, igaz az a sikloernyo karabinere volt.
Ha ennyire para, hogy "magatol" kitekeredik, akkor tessek bajonet-zaras, tri-act, stb. karabinert hasznalni. De leginkabb 2-ot egymassal szembe. :)

Erbits2.0 2010.06.07. 11:26:58

Hát András ezt jól megmászhattad:D
Véletlen én is leestem már egy nagyobb teremben tény ami tény vannak hibák ez így igaz,de nézzél már körül ember nem a mennyországban élsz ahol minden tökéletes.Majd ha 10 ropit fizetsz egy beugróért akkor tuti ott áll egy falmester a seggedbe és betekeri a karcsidat(de az eszedet neked kell használni).Én is kurvára sokat szívtam ennek anyagi vonzatával csodának neveztek az orvosok,2 év rehab és kurvára az járt a fejemben ha valah mászni akarok még ebben az életben akkor bizony el kell fogadni a dolgokat és neked kell odafigyleni duplán.A szőnyeg az csak részletkérdés max megúsztad volna a lilafoltokat a törés mellett.
A helyedben nem hibáztatnék senkit kb egy évig én is mondogattam hogy picsába ez is rossz volt az is,de hát ez van és kész egy ilyen levéllel nem fogsz senkinek újjat mondani,ha nem tetszik a terem felszereltsége,szaktudása,ne menj oda.És nem tudom már ki írta de frankón igaz rutinosabb mászó ismerőssel kell elkezdeni mászni ha nem akarsz edzőt fogadni magadnak.
Sokan tudják ezt,aki meg a cimbijét védi hát megértem én sem szívesen vesztenék el senkit a táraságból egy évre,de ezzel a levéllel komolyan azt hitted hogy újjat közölsz?
Na béke és irány a szikla:D

bukofrek 2010.06.08. 16:51:35

Sziasztok!

Szerintem a legnagyobb probléma a biztonsági szabályok hiányossága, és a meglévők be nem tartása. Ez a sport egyre népszerűbb, sokkal több ember mászik ma mint régen. Azt irreális lenne elvárni, hogy mindenki végezzen el egy tanfolyamot mielőtt egyáltalán a teremben elkezd mászni. Nem sokan fognak kiadni több mint 50 ezer forintot egy tanfolyamra; főleg úgy, hogy előtte ki sem próbálhatják a sportot (boulderezni persze lehetne veszélytelenül, de mégsem ugyanaz a kettő). Tapasztaltabb mászóismerőst sem tud mindenki szerezni sajnos, és azt főleg nem tudja megállapítani, hogy amit egy tapasztalt mászó mond, az jó-e. Ezért minden teremben kell hogy legyen "szakképzett" falmester; aki/akik igenis odafigyelnek a mászókra!

Hibázni sajnos bárki hibázhat, ezt az emberi tényezőt a mászás során kiiktatni egyszerűen nem lehet! Minimálisra kell csökkenteni ennek az esélyét, ezért kell(ene..) hogy a mászópárok ellenőrizzék egymást. Balesetek viszont biztosan lesznek, amiért egy teremben szerintem a felelősség elsősorban a mászót, másodsorban a falmestert terheli. Viszont az, hogy a baleset okozta sérülést ésszerű keretek között a lehető legkisebbre csökkentsék, egyértelműen a terem felelőssége. Az ilyen esetekre fel kell készültnek lenni a teremben lévő személyzetnek: legyen valaki aki szakszerűen képes elsősegélyben részesíti a sérültet, legyen kit értesíteni probléma, veszélyhezet esetén, stb. Az gondolom nem várható el, hogy minden falfelület alatt vastag szivacsok legyenek, de az igen, hogy legyen legalább egy igen vastag darab, amit baj esetén rövid időn belül a mászó alá lehet tenni, hogy jelentősen tompítsa a zuhanást! Nem ismerem a szivacsokat, de szerintem egy 30-40 centi vastag igenis sokat segíthet hogy valaki ne haljon bele az esésbe vagy legyen nyomorék.

Amíg a termek nincsenek rákényszerítve bizonyos szabályok betartására, addig lesznek olyan helyek ahol nemcsak a fenti, de ennél sokkal alapvetőbb feltételek sem teljesülnek. És ugye a pereskedések is folytatódnak.

A fentiek miatt fontosnak tartom a termekre vonatkozó törvényi szabályozás bevezetését, de ilyen elképzelésről még nem hallottam. Kérlek írjátok meg a véleményeteket!

Üdv, és jó mászást mindnekinek

Farkyy 2010.06.10. 23:21:34

ellehet menni külföldre
süti beállítások módosítása