Dyno őrület - Zia felhő & Boulder

Dyno őrület

2009.05.27. 09:00

Szombaton Bécsben dyno verseny is lesz a IFSC boulder világkupán, így pont aktuális, hogy szóba kerüljön.

A dyno mint mozgásforma, már az ötvenes években megjelent, nagyjából az ugrást jelenti. Egy amerikai mászó John Gill volt az első aki igazán komolyan művelte. Róla még azt érdemes tudni, hogy egyike azon korai mászóknak, akik a boulderezést is komolyan csinálták.

A jelenlegi hivatalos férfi világrekordot 2,6 métert 2002-ben ugrotta Skyler Weeks. Skylerrel egy klassz interjút készített a UKClimbing.com.

A műfaj nem veszélytelen, derül ki a beszélgetésből. 2005 júniusában a Teva Mountain Games dyno versenyén, egy komoly 30-40 fokos áthajlásból ugrott ki. A fogást ugyan megfogta, de a teste lendülete kirántotta abból, így fejjel előre zuhant le. Megzúzta a gerincét és a saját térdeivel törte szét az arccsontját. Másfél éven keresztül sakkozták vissza a darabjait.

Most meg is nézhetitek, hogy nyomják mások a 2 méter 60-at:

Ráadásként pedig egy másik, kicsit más jellegű dyno verseny a Tresh Hold-ból.

Thresh Hold Dyno Comp from Brady Bluhm on Vimeo.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr51145158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása