Hol másszunk - Fontainebleau 1. rész - Zia felhő & Boulder

Ejtsd: Fontenblo. Legendás, dimbes-dombos, erdő borította hely ez. A mászóvilág élvonala, már tuti megfordult itt, a gombaként kinövő homokkő sziklák tengerében. Párizstól 50 kmre délre, az ugyanilyen nevű település szomszédságában található.

Már az 1870-es évek óta megy itt a boulderezés, így érthető, hogy a 21. század egyik legmeghatározóbb helyszíne. A rengeteg klasszikus út (legkönnyebtől, a legnehezebbig), a barátságos helyiek mindenki számára megfelelő alkalmat teremtenek az odautazáshoz.

Szopó nehéz-e?

Ja. Nagyjából újra kell tanulni a mozdulatokat. Felejts el mindent a nehézségi fokokkal kapcsolatban és koncentrálj a problémák megoldására. Sok komoly mászó elkerüli Font-ot, mert égő lenne saját maga, vagy a szponzorok számára, ha lezúzna egy 5-ös útból.

Hogyan edzek a Fontra?

Slope-ok (reibungok) és mantle-k. Keményen.

Milyen a nehézségi skála?

A Font-i rendszer egyedi és elég pontos. Leginkább a V rendszerhez lehetne hasonlítani, csak plusz előjelekkel. Kb. a V3 - 6a/6a+, V4 - 6b/6b+, V5 - 6c/6c+, V6 - 7a, V7 - 7a+, V8 - 7b [V8+ 7b+] V9 - 7c, V10 - 7c+ és V11 - 8a.

Használhatok-e magnéziát?

Nem kéne.  Homokkövekre nagyon rossz hatással van. Túl sok magnézia miatt, roncsolódik a szerkezete és olyan lesz mintha egy vödör bálnazsírral kenegetted volna a fogásokat. Szóval csak nagyon keveset és mászás után illik letisztítani (nem drótkefével!). Helyette ajánlják a szárított gyantát (más szikla típuson nem szabad használni), amit a Fontaineblea-i Decathlonban meg is vásárolhatsz. Namost fogod a gyantát becsomagolod egy adag textilbe, ilyen parittyaszerűen, aztán jól megcsapkodod a sziklát. Igazából ez sem tökéletes, mert egyre több anyag kell rá, amitől egyre jobban befeketül.

Dave Graham Font-ban és a nem fogások.

Folytatódik...

UKclimbing cikke nyomán

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr921019739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása