Mi a titka az igazán jó mászós fotóknak? 1. rész - Zia felhő & Boulder

Az a nagyszerű helyzet adódott, hogy a ukclimbing.com interjút készített Alex Messenger kiválló fotóssal, aki hajlandó volt beavatni 10 képének az elkészítési fortélyaiba.

1. Széleslátós

Ben Heason, Morning Dove White (V8) Happy Boulders, Bishop, California

Nikon D70, 18mm, f8, 1/1250s, polárszűrővel

A Bishop melletti Happy Boulder nappal nem egy barátságos hely. Poros, száraz, kihalt. Ahhoz, hogy jó fotót készíts várnod kell naplementéig (egyébként is a legtöbb fotónál fontos szerepet kapnak az árnyékok), vagy különféle trükköket kell bevetni. Ilyesmi ez a mászó sziluett is. Ahhoz, hogy meg kapd a megfelelő expozíciót, fókuszálj az ég egy darabjára. Tartsd meg ezt az expozíciót, majd komponáld újra a képet, de most a mászó legyen a cél. A boulderezős képekhez minnél nagyobb látószögű objektív javasolt. Gugolj le amennyire csak tudsz és mehet. Jó, ha a mászó végtagjai a horizonttal merőleges szöget zárnak és ráadásként az ég legyen tiszta.

2.Az ördög a részletekben rejtőzik

Aly Dory, Squamish boulders, Canada

Nikon D70, 80-200mm, f2.8, 1/200s

Néha érdemes a mászó körüli környezetre is fókuszálni. A tájra, a felszerelésre, a nézőkre. Ez a kép a nagyszerű kompozíció miatt működik. A jobb oldali ág és a bal kéz vonala párhuzamosan fut, a jobb kéz pedig átlósan keresztezi ezeket, felállítva ezzel a klasszikus aranymetszést. Technikailag nem egy nagy kunszt, mindössze egy 200 mm-es zoom kellett.

3. Reflektorral

Jacky Moore, Dragonfly (V5), Hueco Tanks, Texas

Nikon D200, 80-200mm, f2.8, 1/400s, Lastolite reflektor

Hueco Tanks a boulderezés mekkája, és az ahogy az ilyen helyekkel lenni szokot, nem adja könnyen magát a fotósoknak. Legtöbbször félhomályos, sötét helyen megy a sport és ha megkérem a mászót, ugyan már fáradjon valami fényes helyre, egyértelmű elutasítás a válasz. Így hát ha más lehetőség nincs, neked kell a napot odébvinned. Az egyik legegyszerűbb lehetőség, hogy megkérsz valaki, hogy valamelyik közeli szikláról a Lastolite reflektorral (feltéve ha akad) világítsa meg a mászót. Az expozíciót a mászó bőréhez igazítsd és mehet is a fotó. Utólagos munkával sötétebbre vettem a talaj, mintha az út igazán magas lenne. A kompozíció jól sikerült, az erős átlós vonalak Jacky szemére vezetik a tekintete, aki már a következő fogásra fókuszál.

A leírtakból érződik, hogy egy kompakt géppel nem egyszerű maradandó fotót készíteni.

 Folytatódik...

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr51028007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása