Magyar Boulder Eredmények 2014-ben - Zia felhő & Boulder

Farkas Tamás első magyarként állhatott fel az ikonikus Karma (8A/+) tetejére. Papp Márton Simon megmászta az első 8A nehézségű boulderét, a Rücsökmátrixot. Schmidt Tamás miután elsőként mászta meg az Importáru nevű 8A plafont, megmászta a nagy zseb nélkül is és egy nehezebb variánst is kreált rá. Kerényi Barna is back. Komjáti Zoli palettája idén is figyelemre méltó. Mielőtt térdsérülése megpecsételte az év hátra lévő részét, Nagy Ferdinánd megmászta a Kávéfőző direkt változatát (8A+). Simon Bence két köteles trip között még mindig 8A bouldert mászik. Zupán Tamás történelmet írt.

nandi.jpg                             (Nagy Ferdinánd - Maximál Bézöl 8B project)

Ehhez hasonló szalagcímekkel kellene futnia az év végi bulvár lapoknak. Ahogy tavaly, idén is van miről írnom, hiszen a srácok ismét toltak egyet a lécen. A séma ugyan az: a 2014-es esztendő 8A vagy nehezebb megmászásait szedem csokorba. Vannak akik a tavalyi listán szerepeltek, de idén nem és van olyan, aki idén teljesített először a fokozatban! Az olyan tényezők mellett, mint a sérülések és az időjárás, a munka vagy a tanulás, idén is többen háttérbe kényszerültek szorítani a mászást. Ahogy mondják innen szép nyerni, szóval nézzük is sorjában, kik azok, akik kitartásukkal és elhivatottságukkal helyet kapnak az idei cikkben:

Az egyik favoritom Papp Márton Simon, azaz Manó. Manó egyetemista, a huszas éveinek elejét tapossa. Szeret biciklizni és csípi az elektronikus zenét. Amennyire tanulmányai engedik sokat mászik cimborái társaságában. Ja, és idén megmászta az első 8A nehézségű boulderét. A Rücsökmátrix-ot tavaly nyitotta a magyar fenomén, Schmidt Tamás. A sokat sejtető név mögött egy technikás traverz áll, sok sarkazással és kevés bőrrel. Részemről abszolút respektálom, amikor valaki komoly tanulmányok vagy munka mellett képes lépést tartani az élmezőnnyel. Szóval Keep It Up! Manó.

mano.jpg                                 (Papp Márton Simon - Lazac Utca 7C)

Aztán idén is itt van nekünk Tamáska. Az ifjú titán idén először tapasztalta meg, milyen is megfogni azokat a híres sziklákat Fontainebleauban. A kiruccanás barátok között is eredményesnek mondható: több 7C megmászás, köztük egy flash, két 7C+ és egy 8A/+. Persze Zillertalból sem üres kézzel tért haza és itthon sem egy 8A-t vágott zsebre.Nem kell aggódni, a boulderezés nem ment a sportmászás rovására: Miután tavaly beakasztotta a Histerija (8c+) stand-karabinerébe a kötelét, idén nem sokkal az első megmászó Urbanics Áron után, Farkas Tamás másodikként teljesítette az ország legnehezebb sportútját, a Zed Is Dead-et (8c+). Izgatottan várjuk az első magyar 9a megmászásról szóló híreket.

tamaskapatkanyka.jpg                             Schmidt Tamás és Farkas Tamás

Már tavaly is pedzegettem, hogyha azon a '88-as februári napon máshogy alakulnak a dolgok, most sokkal kevesebb lehetőség állna a magyar boulder élmezőny előtt. Ha valakinek köszönetet szeretnél mondani, azért, hogy te, ma, ebben az országban sziklán boulderezel, akkor az legyen már a Schmidt Tamás aka. Patkány! Nehéz úgy méltatni az eredményeit a nyilvánosság előtt, hogy jelenleg Magyarországon egy-két engedélyezett boulder hely van. Szóval annyit érdemes tudni mindenképp, hogy Patkány nyitotta az ország legtöbb 8A, vagy nehezebb boulderét és kunsztját. Ez nem kis szó, és nem kevés energia. Ha az ember ki megy mászni egy boulderhelyre, ziásak a fogások, ki vannak lépve a lépések, és sokszor a mozdulatsorok megoldása is a köztudatban él. Tamás az az ember, aki megkeresi, letisztítja, kitalálja és megmássza bouldereket.

barna.jpg                              (Kerényi Barna - Riverbed 8B)

Van szerencsém a cikkben szereplő arcokat személyesen is ismerni, de külön örömömre szolgált, hogy idén Kerényi Barna barátom is helyet kaphat az írásban. Barna 2012-ben mászta az első 8A fokozatú boulderét, a Zelezna Lady-t. Has, váll és ujj sérüléseiből félépülve (többé kevésbé) idén újra az élmezőny táborát erősíti megmászásaival. A Rücsökmátrix-ot (8A) Manóval együtt, egy napon mászták meg. Az Importáru, mely idén talán a legtöbbek által ismételt 8A, Barna személyében kapta meg a negyedik megmászást. És bizony ha az időjárás kegyesebb lett volna, akkor nem érne véget itt a lista: a Kávéfőző (8A) egészen biztosan megadja magát a száraz idő eljövetelével. Az év végéhez érve Barna munkát vállalt az új Ridley Scott film forgatásán, ami alaposan redukálja a mászással töltött idejét. Nem kétséges, hogy a munka gyümölcse a 2015-ös cikkben olvasható lesz.

simon.jpg                                  (Simon Bence - Kalahári Traverz 8A)

Alapvetően a boulderezés, mint edzés forma jött létre. A sportmászók így fejlesztették a max erejüket. Azóta mind a két mászás forma külön életet él, sokan űzik mind a kettőt, de vannak akik csak mint edzésként tekintenek a pár mozdulatos mászásokra. Simon Bence neve első sorban a sportmászás okán megkerülhetetlen. Olyan kultikus figurák után, mint Rákosy Lacika, Urbanics Áron és Kámvás Bálint, Bencében tisztelhetjük a következő generáció "Gerecse-ördögét". Persze egy Misja és egy Ceüse túra között van idő kilátogatni boulderezni is: a tavalyi év után, most a húsz mozdulatos kult-plafon boulderrel, a Kávéfőzővel (8A) biztosította helyét az idei listán.

Nagy Ferdinánd neve természetesen idén sem maradhat ki a cikkből, holmi térd-sérülés miatt. Az egyik legaktívabb magyar boulderes, sok felé ott hagyja a névjegyét. Például idén Magic Woodba látogatott pár napra, ahol már kidolgozott megoldásokat hagyott, a tartozását pedig jövőre készül leróni (pl Deepthroat 8B). Az Ujjerős éjszakai versenyen sajnos súlyos térdsérülést szenvedett, de öröm az ürömben, hogy még előtte sikerült befejeznie a Kávéfőző direkt verzióját (8A+). Jelenleg a Dánia/Svédország tengelyen mozog, igyekszik annyit mászni amennyit tud, hogy aztán majd haza érkezvén elsőként mászhassa meg az ország egyik legnehezebb boulder projectjét, a Maximál Bézölt (8B?).

zoli_1.jpg                   (Komjáti Zoltán - Voigas 8A+)

Egy újabb fix név a listán: Komjáti Zoltán. Folytatta, amit tavaly elkezdett, megmászásai ismét nem csak egy országból vannak. Jelenleg is Chironico gránit tömbjeit ostromolja, olyan kitűzött célokkal, mint a Freak Brothers (8A) és The Great Shark Hunt (8A+). Járt Fontainebleauban is ahol végzett a híres "Big Four"-al, ami négy 7C és 7C+ nehézségű bouldert takar. Egy hónapos Magic Woodi kiruccanása sok 8A-t hozott a konyhára, de az első 8B még mindig várat magára, remélhetőleg jövőre már arról írhatok.


Már csak egy valaki van hátra. Úgy izgulok, hogy most róla írhatok és arról amit véghez vitt, mint.. nagyon. Szóval az a helyzet ezzel a magyar élmezőnnyel, hogy akár mennyire is dinamikusan fejlődik, és évről évre egyre többen érnek el egyre szebb eredményeket, akkor is le van maradva. Tavaly harminchét 8A és 8A+ megmászását számoltam össze. Impozáns szám. Nyolc ember munkájának az eredménye ez. Közülük azonban csak egy van, aki képes volt túlszárnyalni a 8A+ fokozatot és külföldi hírportálok címlapjára kerülni. Első és eddig egyedüli magyarként mászott 8B és 8B+ fokozatban. Ő Zupán Tamás.

zupi_1.jpg                                         (Zupán Tamás - In Search Of Time Lost 8C)

Az ember felkerekedik, ellátogat az Ujjerő Boulder Terembe, és amikor kinyitja a hatalmas szürke ajtót, a pult mögül egy fiatal, kedves srác mosolyog. Ő Zupi, ő az, aki nem egy fokozattal jár a mezőny krémje felett. Pár hete kérdeztem tőle, hogy mászott-e már ma. A válaszon napokig vigyorogtam: "Ma már edzettem, úgy hogy csak erősítek." Így megy ez kérem szépen, szorgalom, motiváció és kitartás megfelelő arányú keveréke. Na, abbahagyom a polírozást és rátérek a lényegre. Magic Woodban van egy hatalmas plafon, a Darkness Roof. Ezen megannyi nehéz boulder kap helyet, olyan is, mint például az In Search Of Time Lost névre keresztelt vonalvezetés, amit Daniel Woods 2008-as első megmászása óta csak ketten voltak képesek ismételni. A tiszteletet parancsoló 8C fokozat illeti meg ezt a közel 20 méteres, peremes plafon bouldert. Zupi kitartóan járt ki benzin költséget és bőrt nem kímélve, mozdulatról mozdulatra össze rakva a szörnyeteget. Végül idén júliusban megtört a jég, és Zupán Tamás az első magyar aki 8C fokozatban mászott. A 8a.nu adatbázisában ezt a kommentet hagyta az utókornak:

,,A lot of trip, lot of trying. The hardest boulder i have ever climbed. But the real project in my life is just coming now… the wedding :)"

Természetesen még rengeteg gránit perem vár arra, hogy Zupi lehúzza a köldökéig, de felsorolás helyett álljon itt ez a kép:

zup.jpg                                       (Zupán Tamás - Off The Wagon 8B+/C)

Nem fogok olyan összegzőt írni most, mint amilyen az év végi céges bulikon szokott lenni, mert gáz.. de azért király év volt srácok és a következő még jobb lesz! A fokozatokról érdemes annyit azért tudni, hogy messze nem szent írás. Minden ember más adottságokkal bír, hajlékonyság, magasság stb. így hát ezek inkább csak irányok, javaslatok általában. Aztán lehet, hogy valamiből kitörik egy fogás és nehezebb lesz (Kávéfőző), vagy éppenséggel születik egy új megoldás és könnyebb:

A rizsa után pedig álljon itt a lista, a 2014-es esztendőben megmászott 8A és nehezebb boulderekről. Ennél a pontnál még meg kell, hogy jegyezzem a "krónikás", Bubb Ferenc nevét. Big respect nem csak azért, mert segített összeállítani a lenti listát, hanem mert évek óta lelkiismeretesen jegyzi a legnehezebb magyar megmászásokat. Pacsi!
Ímhol a lista:

Papp Márton Simon:
Rücsökmátrix - 8A // Magyarország

Farkas Tamás:
Rücsökmátrix - 8A // Magyarország
Importáru - 8A // Magyarország
Wenn Kuadreck Butter War - 8A // Ausztria
Black Beauty - 8A // Ausztria
Mogahadishu - 8A+ // Ausztria
Karma - 8A/+ // Franciaország

Schmidt Tamás:
Importáru - 8A // Magyarország (FA)*
Importáru direkt 8A/+ // Magyaroszág (FA)*
Tanösvény - 8A+ // Magyarország (FA)*

Kerényi Barna:
Rücsökmátrix - 8A // Magyarország
Importáru - 8A // Magyarország

Nagy Ferdinánd:
Importáru - 8A // Magyarország
Kávéfőző direkt - 8A/+ // Magyarország (FA)*

Simon Bence:
Kávéfőző - 8A // Magyarország

Komjáti Zoltán:
Fantom - 8A // Magyarország
Stiegergasse direkt - 8A // Ausztria
Muttertag - 8A // Svájc
Nothing Changes - 8A // Svájc
Never Ending Story II. - 8A // Svájc
Intermezzo Left - 8A // Svájc
Willenberg Dach - 8A // Svájc

Zupán Tamás:
Schattenkrieger - 8A // Ausztria
Krieger Des Lichts - 8A // Ausztria
Sunshine Reaggy - 8A // Ausztria
Sunshine Reaggy Extension - 8A // Ausztria
Nevio - 8A // Ausztria
Intermezzo Left - 8A // Svájc
No Name - 8A // Svájc
Sharp Line - 8A // Magyarország (FA)*
Roswell - 8A+ // Svájc
Double Infraction - 8A+ // Svájc
Kirk Windstein - 8A+ // Svájc
Freerunner - 8B // Ausztria
Golden Gate - 8B // Ausztria
Shadowfax - 8B // Svájc
In Search Of Time Lost - 8C // Svájc

Csanádi Bence:
Kávéfőző - 8A // Magyarország
Right Hand Of The Darkness - 8A // Svájc
Importáru - 8A // Magyarország
Üvöltő Sámson - 8A+/B // Magyarország

 *Az FA annyit tesz, First Ascent, azaz első megmászás..

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr67022867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.