Zia felhő & Boulder

Robot boulder forever

2016.02.21. 21:54

Giga nagy boulder terem nyílt

2016.02.10. 06:30

The Austin Bouldering Project

A helyszín: Texas, ahol minden nagyobb...

Ahogy már azt megszokhattátok, idén is méltatom hazánk legkeményebb bouldereseit és legkeményebb megmászásait. Ez továbbra is 8A és nehezebb bouldereket jelent, ez a fokozat sokaknál az egyik legnagyobb lélektani határ. Már akinél ez jelent bármit is, nem mindenkinél ugyan annyi részét teszi ez ki a motivációnak. Van szerencsém az idei krém minden tagját személyesen ismerni, több hozzáállást és indíttatást is látni különböző embereken, de egy valami mindig mindenkinél ugyan az, és ez lehet a siker kulcsa: A fő motiváció mindig belűről jön, semennyire sem igazodik a külvilághoz, egy teljesen őszinte és beteges vonzódás, sokszor az ésszerűség figyelmen kívül hagyásával járó megszállottság. Ha az ember eltölt egy kis időt ezekkel a titánokkal, akkor megláthatja a szemükben, arcukon, gesztusaikban: Tényleg nagyon akarja azt a bouldert. Ez az akarat erő sokszor megvicceli azokat, akik úgy gondolnak a mászásra és a fokozatokra, mint valami definiálható és behatárolható dologra. Rá kell döbbenni, hogy végső soron nem az számít, egy nálad magasabb/erősebb mászó milyen nehéznek érezte a bouldert - Attól még, hogy sosem másztál 7C-t simán meg tudsz mászni egy 8A bouldert ha megtalálod azt amelyik igazán motivál.

12027124_1051678384865192_4561019559953245343_o.jpg                                  (Marosi Attila - Supersupernova 8A)

Van úgy például, hogy találsz egy tökéletes gránit élt (nem, amúgy ez sajnos nincs így) és már látod a szemeid előtt, hogy milyen jó lesz végig tapicskolni azon az élen, ráadásul a végén 8A nehézségű is lesz. Aztán jön egy arc és talál pár alsóst és kész is a Supernova de 7C. Az első megmászó(k) tiszteletére De mivel nagyon király csak az élen menni, így amolyan kunsztként fent maradt az eredeti verzió, ez a Supersupernova 8A, Magic Wood erdeiben. Marosi Attila, a Monkey Boulder ügyvezetője ezt a gyönyörű bouldert választotta, hogy belépjen A klubba. Jövőre itt hagyja az öreg kontinenst és Ausztráliában próbál szerencsét. Van mit mászni arra is...

A svájci erdő mindig is a magyarok kedvenc helyei közé tartozott. Idén egész kis hadsereggel rohamoztunkt: A tavalyi 8C megmászása után Zupán Tamás vissza tért egy ott felejtett project ügyében. Marosi Atti sem egyedül érkezett: a mindig titokzatos és általában elképesztő Schmidt Tamás (a továbbiakban Patkány) mellett egy kisbusznyi 'Battai erőember, a kint dolgozó Kerényi Barna és a Dániából "haza" érkező Nagy Ferdinánd is ott hagyta a névjegyét a svájci sziklákon. Nándi a tavalyi térdsérülése után végre learathatta, amit vetett. Olyan projectek estek el, mint a Voigas (8A+) vagy a Deep Throat (8B).




Bizony, 2015 az az év, amikor már nem Zupán Tamás az egyetlen, aki 8B-t boulderezett. Sőt. Nándi hasított és a kínai rövidnadrágjában tolta le Dave Graham ikonikus boulderét a Riverbedet (8B) (miután bemelegített a Supersupernován). Nándit ismerve nem meglepő, hogy itt még nem volt megállás: Élete eddigi legnagyobb küzdelmében a Never Ending Story (8B+) végül megadta magát, ezzel Nándit gyakorlatilag a menyországba repítve. A nagy múltú bouldert, valami Chris Sharma nyitotta, de mindegy is, Nándi a király! Nem mellesleg ez itt a reklám helye és ha valakit érdekelnek a jelentősebb történések hazánk mászószínterében, akkor érdemes követni a 7C+ Media-t a facebookon!

11074167_1642749852613031_5861022846161918571_o.jpg          (Schmidt Tamás - Remete Kaptiány Szikkadtság Mérője 8A+)

Emlékszem egy több évvel ezelőtti Ujjerős Magyar Bajnoki Fordulóra. Félidőnél se jártam még és azon törtem a fejem, hogy melyik boulder az, ami egyáltalán adható még. Ekkor sétált el mellettem Kerényi Barna: ment, hogy leadja a lapját, ő végzett. Patkányék még bent nyalták a fagyit. Fél időnél sem jártunk. Ugrunk az időben: 2015 nyár. A svájci erdő tömve van jobbnál jobb magyar mászókkal, mindennap izgatottan bújom a netes médiát, várom, hogy Patkány aklimatizálódjon, hogy bejöjjön a jó idő a Nándi Riverbed megmászásához meg ilyesmi. És aztán úgy fest elkezdenek történni a dolgok:




Zupi és Nándi után Barna is feláll egy 8B boulder tetejére! "Micsoda év emberek és még csak augusztus eleje van!" Ami ekkor azt jelentette, hogy még Komjáti Zoli is bepecózik a Riverbed alá! Több ujjsérülés után újra vissza tért a hőn áhított projecthez: Nem is kellett sokat várni és jött a hír: Zoli nem is egy, hanem rögtön két 8B megmászással tért haza, amiket itt tudtok csekkolni:



Király Andrást, azaz Bandit a legtöbben a Magyar Bajnokságból ismerhetjük. Impozáns verseny eredményei mellett azonban az outdoor verzió is nagyon megy neki: A Freak Brothers egy olyan nehéz 7C+, hogy 8A+. Több magyar úriember is masszírozta már, de a tömb tetejére eddig csak az ifjú titán állhatott ki. 

12045776_557282247756551_5400771503903740401_o.jpg(Király András - Sofa Surfer 8A/+)

A 2014-es Év Mászójának választott Zupán Tamás, igen az a Zupán Tamás, aki tavaly negyedikként ismételte Daniel Woods egyik legnehezebb boulderét, idén sem tétlenkedett. Év elején megnyitotta a Pázmándi mega-projectet, Korma névre keresztelve a 8A+ peremes rettenetet:

Aztán vissza tért Svájc gránit tömbjeire is, ahol megmászta a L'ombre du Vent (8B) nevű bouldert, ami Fred Nicole peremes agyszüleménye. Brione leghíresebb tömbjén pusztán két próbából feljutott a Flash Food (8B) peremein. Persze innen már igazán nincs messze Magic Wood, és a legendás horizontális ujjrepedés, a New Base Line (8B+). Szóval megmászta azt is. Ferinek persze!

10974667_609569719187288_6160730191234712047_o.jpg                                        (Strommer Soma - Élboly 7B+)

A Budapesti emberek hajlandóak megfeledkezni olykor, hogy az ország nem egy fővárosból áll. Ha mászásról van szó ilyen hibát nem véthetünk. Burucs Bálintal, aka Papírral egy időben sokat építettünk gyerek versenyekre országszerte. Itt ismerkedtem meg Strommer Somával. A '99-es születésű fiatalember figyelemre méltó fejlődésen ment át az utóbbi években: Tavaly mászta az első X-es sportútját a Fenevadat. Több 7C és 7C+ után, Soma idén belépett a 8A boulderesek klubjába: nyári Zillertal tripjén sok kemény boulder mellett a Blaue Luise (8A) tetejére is kiállhatott. Az első mellé nem rég érkezett a második is: a veterán Ágh István társaságában a merkensteini, Klem Loskot által nyitott Totem SD is megmászásra került. Úgy amúgy Pistike is mászott idén 8A-t. Amúgy. Íme egy kép a családi archívumból:

290267_275671052450337_1869349_o.jpg

Azt mondják, ha eléggé hunyorítunk kelet felé, meglátjuk Bajusz Balázst. Minden esetre ha meglátjuk Bajusz Balázs 8a score cardját biztosan hunyorítunk majd. Emberünk egész évben aprította a klasszikus magyar és külföldi klasszikusokat, csak idén 26 7C és 7C+ bouldert mászva. A következő szintre novemberig kellett várni, amikor is az egyik leghíresebb magyar bouldert, a Kalahári Traverz (8A) került a listára! A Bakonyi keményekhez csatlakozva megismételte Pistike legújabb boulderét a Certified Inseminatort és gyorsan le is fokozta. Well job Balázs!

10848582_609569722520621_5978277245173133932_o.jpg
                                   (Bajusz Balázs - Szedermotor 7C)

Szóval pörög az élet itt európa szívében, mindenki jön-megy, összeházasodik, babázik, külföldön tanul/dolgozik és 8A bouldereket mászik. Aztán meg micsoda öröm, hogy megannyi kurafi idén mászta az elsőt a fokozatban! Ipach Marcell a talán legklasszikusabb magyar boulderrel, a Kalahári Traverzel robbant be a köztudatba. Zsigmond Árpinak az apai örömök mellett a Voltage megmászására is maradt energiája. Minden mászó sztár-jogásza, a világutazó Vincze Márton "Travis" sem csak híres épületekkel fotózkodik, hanem a Tricky (8A) tetején is villant egy mosolyt a világra. Nem szégyenkezhetünk, ugyan csak körül-belül tudok számot mondani, hiszen nem mindenki palettája ismert teljesen, de kb. 76 8A vagy nehezebb megmászás született idén! Jöjjön a lista amire mindenki várt - ja, amúgy meg Patkány megmászta a Szikkadtság Fokát.

Zupán Tamás:
Supercombi In Space - 8A // Silvretta (FA)
Galactica - 8A // Silvretta (FLASH)
Frogger - 8A // Brione (FLASH)
Korma - 8A+ // Magyarország (FA)
The Force Awakens - 8A+ // Magyarország (FA)
Pura Vida - 8A+ // Magic Wood
One Summer In Paradise - 8B // Magic Wood
L'Ombre Du Vent - 8B // Murgtal
Flash Food - 8B // Brione
New Base Line - 8B+ // Magic Wood

Nagy Ferdinánd:
Never Ending Story II Campus - 8A/+ // Magic Wood
Diesel Power SD - 8A // Magic Wood
Octopussy - 8A // Magic Wood
Nanosex - 8A // Magic Wood
Supersupernova - 8A Magic Wood
La Tarlouze - 8A+ // Magic Wood
Voigas - 8A+ // Magic Wood
Riverbed - 8B // Magic Wood
Deep Throat - 8B // Magic Wood
The Never Ending Story - 8B+ // Magic Wood

Komjáti Zoltán:
Diesel Power SD - 8A // Magic Wood
Opium - 8A // Fontainebleau
Tigre Et Dragon - 8A // Fontainebleau
Fata Morgana - 8A // Fontainebleau
The Arete With The Pocket - 8A // Chironico
Miss Schweiz - 8A // Chironico
Üvöltő Sámson - 8A+ // Magyarország
Riverbed - 8B // Magic Wood
One Summer In Paradise - 8B // Magic Wood

Strommer Soma:
Blaue Luise - 8A // Zillertal
Totem SD - 8A // Merkenstein

Ágh István:
Certified Inseminator - 8A? // Magyarország (FA)
Sidewinder - 8A // Merkenstein

Király András:
Never Ending Story II - 8A // Magic Wood
Nothing Changes - 8A // Magic Wood
Souvenir - 8A // Chironico
Le Vent Nous Portera - 8A // Chironico
Freak Brothers - 8A+ // Chironico

Bajusz Balázs:
Kalahári Traverz - 8A // Magyarország
Patkány Hegylakó - 8A // Magyarország

Vincze Márton:
Tricky - 8A // Chironico

Marosi Attila:
Supersupernova - 8A // Magic Wood

Ipach Marcell:
Kalahári Traverz - 8A // Magyarország

Zsigmond Árpád:
Voltage - 8A // Felbertal
Schlcuk Du Burder - 8A // Felbertal

Kerényi Barna:
Kalahári Traverz - 8A // Magyarország
Patkány Hegylakó - 8A // Magyrország
Foxy Lady - 8A // Magic Wood
Supersupernova - 8A // Magic Wood
Never Ending Story II - 8A // Magic Wood
Diesel Power SD - 8A // Magic Wood
Nanosex - 8A // Magic Wood
Broadwalk Empire - 8A // Spitz
Sofa Surfer - 8A/+ // Magic Wood
Prophet - 8A+ // Spitz
Riders On The Storm - 8B // Magic Wood

Schmidt Tamás:
Never Ending Story II - 8A // Magic Wood
Tripla Élvezet - 8A // Magyarország (FA)
Nanosex - 8A // Spitz
Master Of Rock - 8A // Ostas
Broadwalk Empire - 8A // Spitz
Supersupernova - 8A // Magic Wood
Nanosex - 8A // Spitz
Prophet - 8A+
Remete Kapitány Szikkadtság Mérője - 8A+ // Magyarország (FA)
Never Ending Story I - 8A+ // Magic Wood
Omerta - 8A+ // Ostas
A Szikkadtság Foka - 8B // Magyarország (FA)

Reel Rock 10

2015.09.15. 10:00

Yosemite El Cap @Google Streetview

Nem csak sziklát lehet...

2015.06.16. 10:00

Első kimászás: El Bon Combat,  Barcelona közelében: 9b/9b+ (5.15 b/c). Teljes cikk a RedBull oldalán.

Flickstop

2015.05.03. 09:00

ikea-wall-hed-2014.png_652x367

Forrás: AdWeek

13 évesen 9a-n túl

2015.04.30. 09:00

2015.03.06. 11:33


Az Ujjerő Boulder Terem csapata idén is tanúbizonyságot tesz a kreativitásáról és elhivatottságáról: Március 21-22-én kerül megrendezésre a 300! névre keresztelt boulder maraton. A thermopülai csatában életét vesztett spártai hősökre emlékezvén az 5 fős csapatoknak háromszáz bouldert kell teljesítenie 24 óra alatt!
Verseny kiírás az esemény facebook oldalán emitt: VERSENYKIÍRÁS

süti beállítások módosítása