Hitler és a hegyek - Zia felhő & Boulder

Hitler és a hegyek

2012.03.27. 22:31

Itt egy érdekes történelmi pillanat, amit a pokmajom.tumblr.com-on olvashattok, hogy a hegymászás és az ember győzelme milyen fontos egy nemzetnek. A náci birodalom rögtön fel is használta az osztrák hegymászók sikerét.

Az Eiger északi falának első megmászói Hitlerrel, miután átvették a kitüntetéseiket. Az lett volna a furcsa, ha a náci propaganda nem használja fel a német és az osztrák páros 1938-as első megmászását felsőbbrendűségi eszméinek alátámasztására.

Hitler jobb oldalán Heinrich Harrer áll. Ő be is lépett a náci pártba, valószínűleg leginkább azért, hogy hegymászó céljaihoz politikai támogatást szerezzen. A 7 év tibeti tartózkodás és a Dalai Láma barátsága később teljesen megváltoztatta és egy jó könyvet is írt az Eigerről.

Harrertől jobbra Anderl Heckmair, aki a legnehezebb részek előre mászásával az egész mászás húzóembere volt és útjuk később róla lett elnevezve. Ő nem volt náci párttag viszont hegyivezetőként dolgozott a Leni Riefenstahl Das blaue Licht című filmjének forgatásán.

Hitler karszalagos kezénél a másik osztrák Fritz Kasparek, a háború után is folytatta a hegymászást és egy perui csúcs mászásakor leszakadó hópárkány miatt lezuhant 1954-ben.

Felkötött kézzel pedig Ludwig Vörg, aki 1941-ben el is esett a Szovjetúnió lerohanásakor.

Az Anschluss évében biztos szándékos volt, hogy a két osztrák áll közvetlenül a Führer mellett.

Via: http://pokmajom.tumblr.com/post/18338553455/az-eiger-eszaki-falanak-elso-megmaszoi-hitlerrel

A bejegyzés trackback címe:

https://magnezia.blog.hu/api/trackback/id/tr244344695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wandersmann 2012.04.02. 21:44:40

Tube-on fent van egy remekbe szabott film az eseményről Nordwand címmel. Németül tudók előnyben.

I. Muszta Fa 2012.04.02. 23:31:42

Van belőle DVD-is (meg persze avi is) magyar felirattal. Hrva nagy film!
süti beállítások módosítása